Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzybki marynowane

Przekąski

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 744

Dodano: 13.08.2009

Odsłon: 48546

Ja robię na occie borowiki, podgrzybki, a takze maślaki.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki odgotowac w lekko osolonej wodzie.Wyłozyc na sito. Zagotować zalewe, włożyć grzybki. Pogotowac 3 minuty. Gorące wkładac do słoików, odwracac słoiki do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 23 września 2013 By grzyby były dobrze zawekowane, najlepiej je gotować około 15 minut, odcedzić i przepłukać wodą / nie ma wtedy śluzu grzybowego w marynacie/. wrzucić do zalewy octowej i zagotować. Nalewać wrzące do słoików / nie uciskać w słoikach!/. Gotować grzyby w słoikach następne 15 do 20 min. Po wystygnięciu sprawdzić, czy słoiki zamknęły się. Jeśli nie, zagotować jeszcze raz. Wtedy mogą stać w spiżarni nawet 2 lata i nie otworzą się słoiki. Jest to o tyle istotne, że w niektórych rejonach kraju nie każdego roku jest urodzaj na grzyby.
Jeśli kto lubi marynowane maślaki i chce, żeby były jasne, to należy do pierwszego gotowania w osolonej wodzie dodać octu. Wtedy podczas gotowania grzyby robią się bardzo jasne.Takie wybielone grzyby nadają się tylko do marynowania, bo będą już kwaśne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 07 lutego 2011 Ja podgotowuję z 3 minutki, zawsze wychodzą dobre i smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaria 05 lutego 2011 Ile minut gotować w osolonej wodzie...w różnych przepisach jest czas gotowania podawany różnie....jaki w takim razie jest najlepszy i bezpieczny by się nie podtruć...pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń