Do góry

Przetwory Przepis na:

GRZYBKI MARYNOWANE

Przetwory

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 27.10.2009

Odsłon: 50220

Wspaniały dodadek do mięs i nie tylko.

Składniki

  • świeże grzyby, 1 kg
  • cebula, 3
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
  • zalewa: woda, ok. 400 ml
  • ocet 10%, 200 ml
  • cukier + sól, 6-8 płaskich łyżeczek + 2 łyżeczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowaną cebulę. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liśc laurowy.

  2. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 27 października 2009 Takie marynowane grzybki są wspaniałe :) u mnie w domu jemy je tylko od święta, ale ogromnie nam smakują :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń