Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzybki w occie.

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 14.10.2009

Odsłon: 12681

Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

Składniki

  • Grzyby leśne oczyszczone (kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki itd. Najlepsze małe sztuki w całości.), ile się uzbiera ;)
  • cebula (najlepiej małe cebulki, pokrojone na ćwiartki), do smaku, wg uznania
  • ocet i woda, w proporcjach 2:1
  • sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, do smaku
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki gotujemy z cebulką w osolonej wodzie. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Dwie porcje octu, na jedną porcję wody, trochę cukru do smaku, ziele, liść i gorczyca w dowolnych proporcjach. (Ja na taki średni garnek daje ok 10 ziarenek ziela, 3-4 liście laurowe, łyżkę gorczycy i łyżkę cukru). Zagotowujemy.

  2. Ugotowane, gorące grzybki przekładamy do czystych i suchych słoików, zalewamy gorącą zalewą. Sprawdzamy, czy gwinty sa suche i mocno zakręcamy słoiki. Zaciągną pod wpływem temperatury, więc już nic nie trzeba robić. :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

antena28 16 października 2009 Fajny przepis,moja mama robi podobnie -są pyszne.Super wyglądają te "maślaczki"-pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 października 2009 A ja w tym roku nie zdążyłam być w lesie na grzybach. :( Mam nadzieję, że w przyszłym roku sobie odbiję, bo uwielbiam zbierać grzyby i zajadać właśnie takie, jak w Twoim przepisie. Pozdrawiam. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń