Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzyby marynowane

Przekąski

Autor: rodzinka500

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 205

Dodano: 29.09.2011

Odsłon: 24983

podaję swój przepis wielokrotnie sprawdzony,

Składniki

  • grzyby swieże
  • ocet 10% , sól,
  • kilka listkó laurowych, 8-10 ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu czarnego,
  • czasem dodaję marchewkę , cebulę
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby / kapelusze lub małe grzybki z trzonami / gotuję około 10 minut z dużą ilością soli, tzn, na 4-litrowy garnek wypełniony po brzegi wodą i grzybami/ grzyby powinny być zakryte wodą / daję 3 kopiaste łyżli soli.Typowy błąd przy marynowaniu to mało soli w fazie obgotowywania,Produkt jest wtedy mało smaczny i zazwyczaj czuje się , że jest zbyt kwaśny.

  2. Zalewa : 1 szklanka octu 10-proc. na 4 szklanki wody. Na 5 szklanek tej zalewy daję 1 łyżeczkę soli/ tak , aby zalewa była smaczna, bo grzyby są już nasolone/ i 5 łyżeczek cukru . kopiastych / .

  3. Przyprawy : kilka listków laurowych, 8-10 ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu czarnego. Czasem dodaję marchew/ marchew lubią pieczarki, majówki, podblaszki / a cebulę / lubią opieńki, goląbki,/ .Do prawdziwków i podgrzybków nie daję nić , poza zielem ang, . pieprzem i liśćmi laurowymi/ .

  4. Zalane zalewą grzyby po ostygnięciu zawsze pasteryzuję , / min. 20 minut / , bo przy tak małym stężeniu octu mogą się zepsuć , A tak stoją latami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 03 listopada 2011 Zawsze sporo solę przy gotowaniu i grzyby mają wtedy lepszy smak.Nie dawałam natomiast do zalewy cukru.Na pewno spróbuję, szkoda tylko ,że już grzyby się kończą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 29 września 2011 Witam.
Ja mam troszkę inny sposób na grzybki ala marynowane.Gotowane grzyby mrożę.A kiedy potrzebuję wyjmuję kilka paczek z zamrażarki,przygotowuję wodę z octem +liść laurowy+pieprz+ziele angielskie i wrzucam grzyby na noc do mieszanki. Na drugi dzień mam super grzybki na imprezkę...Efekt ten sam,ale pomijam proces niebezpiecznego wekowania.Zawsze słoiczek bądz dwa lądowały w koszu! Polecam. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 29 września 2011 Dziękuję za przepis, szczególnie za informację o soleniu, na pewno to ma wpływ na jakość przetworu.
Ja od siebie radzę Ci ze słoików używanych zdejmować etykiety, ja zawsze je odmoczę i moje przetwory wyglądajją.
na oryginalne i w ":nowych" słoikach, a jeszcze można przykleić swoje etykietki.Odnośnie solenia grzybów podczas
gotowania, rozpropaguję tę wiadomość wśród znajomych, bo to jest chyba strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 29 września 2011 Ach jak ja lubię takie grzybki ,niestety u nas w tym roku jest bardzo mało -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń