Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz pachnący cytryną i miodem

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 23.02.2009

Odsłon: 921

W końcu ile można jeść zwykły gulasz...

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyć i sprawić mięso, pokroić na kawałki równej wielkości

  2. Przygotować marynatę: 2 łyżki oliwy, miód, sok z cytryny (2 łyżki - skórkę zachować), majeranek i zmiażdżony czosnek - wymieszać. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso na co najmniej 2 godziny - najlepiej całą noc

  3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i startą skórkę z połowy cytryny - zeszklić; dodać mięso - obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla. Zalać resztą marynaty, dodać mieloną paprykę i kostkę bulionową rozpuszoną w szklance wrzątku -dusić na wolnym ogniu ok. 45 min. często mieszając i ewentualnie podlewając wodą - mięso musi być przykryte płynem. Pod koniec gotowania dodać mąkę rozrobioną w pół szklanki wody. Zagotować, by mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z kuskusem lub kaszą gryczaną oraz z sałatką z ogórków "po szwedzku"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gvlba 29 marca 2009 Bardzo ciekawy przepis.Mam zamiar robic kopytka to go wypróbuje.Mam nadzieje że do kopytek tagże bedze pasował
.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń