Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz po chińsku

Dania główne

Autor: palooka

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 238

Dodano: 23.03.2011

Odsłon: 8703

Rodzince zachciało się gulaszu i mój dzisiejszy pomysł :). Nam smakował:

Składniki

  • udziec z indyka, 1
  • cebula czosnkowa, 1
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • marchew, 1
  • Papryka czerwona, 1
  • grzybki mun, kilka sztuk
  • kiełki fasoli MUNG, 1 słoik
  • kukurydza, 1 puszka
  • sól,peprz, przyprawa do potraw chińskich, tymianek, zioła prowansalskie
  • sos sojowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. udziec z indyka pokroić w kostkę, posolić, dodać przyprawę do potraw chińskich, zioła prowansalskie, tymianek suszony. Wymieszać porządnie, można podlać troszkę wytrawnym winkiem jeśli mamy , nie koniecznie. ( ja podlałam odrobiną wina). Mięsko wkładamy do lodówki na 30 minut.

  2. Na patelni smażymy cebulę w piórka i czosnek, marchewkę pokrojoną w paseczki, dodajemy mięso i smażymy chwilkę, Następnie do gulaszu wlewamy szklankę bulionu i dusimy mięso. Wody można dolewać według uznania, zresztą w czasie duszenia woda wyparuje częściowo. Wrzucamy grzybki mun wcześniej namoczone i pokrojone. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paski, pod koniec gotowania gulaszu kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy kukurydzę i odsączone kiełki fasoli mung.Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą chińską i sosem sojowym. Można zaklepać mąką gulasz. Gulasz podajemy z ryżem lub z pieczywem jak kto woli.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń