Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz segetyński

Dania główne

Autor: malwin77

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112

Dodano: 22.03.2010

Odsłon: 17288

Tradycyjne danie naszych południowych sąsiadów, proste i smaczne.

Składniki

  • łopatka wieprzowa, 400g
  • kapusta kiszona, 400g
  • cebula, 1 szt.
  • smalec, 2 łyżki
  • czosnek, 3 ząbki
  • bulion wołowy, 1 szklanka/200ml
  • śmietana, 200 ml
  • zasmażka błyskawiczna, 2 łyżki
  • papryka mielona słodka, do smaku
  • pieprz cayenne, do smaku
  • sól, pieprz, kminek, do smaku
  • liść laurowy, 1 szt.
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać. Mięso pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować.

  2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso, szklankę bulionu wołowego, doprawić liściem laurowym, czarnym pieprzem, czosnkiem, dusić ok 20 min. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne.

  3. Kapustę poszatkować, dorzucić do mięsa, dusić kolejne 20 min. Sól, pieprz, kminek do smaku. Doprawić śmietaną oraz zasmażką błyskawiczną, podgrzewać ok. 1 min. Serwować z knedlikami ;)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wabik 07 kwietnia 2010 Gulasz jest SEGEDYŃSKI.
A pomijając nazwę goraco polecam, to naprawde przyjemne danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń