Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz szegedyński

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1704

Dodano: 16.10.2011

Odsłon: 4749

Wszystko w jednym garze - smaczne, pożywne, podzielne :)

Składniki

  • szynka wieprzowa, 1 kg
  • kapusta kiszona, 60-70 deko
  • cebula, 2 duże
  • smalec, 3 łyżki
  • Papryka słodka, 4 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • Rama Cremefine do gotowania, albo kwaśna śmietana, niecała szklanka
  • kostka bulionowa wołowa, 2 szt
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, maggi, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę pokroić w niedużą kostkę, posypać pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, wymieszać i wstawić do lodówki. Cebule pokroić w półplasterki.

  2. Na sporej patelni roztopić smalec, przesmażyć na nim cebulę. Zdjąć patelnię z ognia, dodać paprykę, wymieszać i po chwili z powrotem postawić na ogniu. Dodać mięso, smażyć do zarumienienia - podlać bulionem i gotować pod przykryciem przez około godzinę.

  3. Posiekać kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej trzeba ją przepłukać). Dodajemy ja do mięsa, kiedy jest już miękkie i gotujemy razem przez ok. 40 minut.

  4. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak, czy niczego nie brakuje, w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy smak będzie już nam pasował dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Teraz już można pałaszować - jak dla mnie najlepiej ze świeżą bułeczką :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 marca 2012 Coś dla mojego męża - będzie zachwycony.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 16 października 2011 Bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania, pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń