Do góry

Desery Przepis na:

Gwiazdkowe ciasteczka

Desery

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 6254

Dodano: 21.12.2015

Odsłon: 729

Pyszne, kruchutkie ciasteczka, które robimy w dwóch kolorach. Jeżeli wykorzystamy foremki w kształcie gwiazdek, choinek lub aniołków, ciasteczka będą przepięknie prezentować się na świątecznym stole.

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 130g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Na początek wszystkie składniki siekam nożem, aż się połączą. Potem ciasto wyrabiam ręką.

  2. Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną połówkę wkładam do woreczka foliowego i odkładam na chwilę na bok. Do drugiego kawałka ciasta dodaję mleko oraz kakao i wszystko ponownie wyrabiam. To ciasto również chowam do woreczka foliowego i oba kawałki – jasny i ciemny – chowam do lodówki na 30 minut.

  3. Oba ciasta rozwałkowuję na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka, a następnie małą foremką w kształcie gwiazdki wycinam w każdym kółeczku gwiazdkę … te małe gwiazdki zamieniam miejscami, tak aby w jasnym ciastku była ciemna gwiazdka, a w ciemnym ciastku – jasna.

  4. Tak przygotowane ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń