Do góry

Dania główne Przepis na:

Gyros + tzatziki

Przepis dnia 2008-08-26
Dania główne

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 780

Dodano: 23.08.2008

Odsłon: 129301

to akurat nie śląska potrawa ,ale pyszna ;-))

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. karkówkę tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm szer (jak na strogonova) Ja osobiście wykrawam tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim. przekładamy do pojemnika. Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa.Wyciskamy czosnek -ile kto lubi-ja lubię dużo.wsypujemy przyprawę do gyrosa,dodajemy sól i pieprz.Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać -mięso ma być śliskie .Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu. Tzatziki : serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski,trzemy ogórek do niego.Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy. Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda. Można podawać z frytkami.ryżem,surówkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 20 grudnia 2013 Jesli gyros, to zaziki (a nie tzatziki)... I jeszcze jedno oryginalna pieczen z rozna obrotowego (gyros) powinna byc z jagnieciny (mloda owca)...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IziGrecja 13 grudnia 2010 wlasnie obowiazkowe jest wycisniecie ogorka i jogurt 10 % jak probujemy cos robic z kuchni Greckiej robmy to w miare poprawnie bo nigdy nie uzyskacie czastki tego co najlepsze!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 23 lipca 2010 bardzo ładne zdjęcie, aż głodna się zrobiłam

43 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Remedios 06 października 2009 Kisiel dodajemy do piany na pewno ale czy do musu jablkowego tez??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia85 14 września 2009 niom pyszne danie ja tzadzyki podaje też do przysmaków grilowych wyśmienicie smakujom;.]

42 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AleKed 29 sierpnia 2009 REWELACJA!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad. Do smażenia dodałam trochę vegety pikantnej ;) Do tego ugotowałam brązowy ryż. Mięsko było pyszne! Polecam wszystkim ten przepis. Danie jest szybkie i smaczne. Pozdrawiam :)

43 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grinporsze 26 sierpnia 2009 Robie je często i faktycznie znikaja w mgnieniu oka.Może tylko dopowiem ,że metalowe rurki-foremki najpierw smaruje tłuszczem ,potem nawijam ciasto -od cieńszego końca w dół do grubszego-następnie smaruję je z wierzchu rozbełtanym jajkiem (mlekiem,śmietanką -co kto ma) i posypuję cukrem.Kupiłam dwa komplety rurek aby było szybciej-jedne wyciągam z piekarnika drugie nawinięte już czekają....polecam- robi sie tak dwa razy krócej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola_mya 22 sierpnia 2009 ZROBIŁAM TO danie przedwczoraj, i pyszne wyszło !!

44 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń