Do góry

Przekąski Przepis na:

Gyros z tzatzykami i sałatką grecką

Przekąski

Autor: ifonka19

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 10

Dodano: 21.08.2008

Odsłon: 6521

Gyros z tzatzykami i sałatką grecką.

Składniki

  • w miarę chuda karkówka, ok 0,5 kg
  • bagietka czosnkowa, 1
  • salata lodowa, 1/2
  • pomidory, 2
  • ser feta, 0,5
  • papryki, 1
  • ogórek, 2
  • sól, pieprz, przyprawa gyros(knorr), do smaku
  • czosnek, 3 zabki
  • śmietana jogurtowa, mala
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w wąskie ok.3 cm paseczki. Zamarynować w oleju z solą, czosnkiem, przyprawą gros, pieprzem. Zostawić na 2-3 godzinki. Później piec na oleju. Aby mięso było delikatnie upieczone i soczyste. Możesz zrobić tak. Do pieczenia najlepszy byłby garnek z przykrywką. Na początku rozgrzewam tłuszcz w garnku i delikatnie ( nie przypalić ) obsmażam ze wszystkich stron. Jak mięso już się obrumienić przechodzimy do trudnej chwili , musimy dolać do mięsa wody i dalej gotować we własnym sosie. Ponieważ dolewając wodę do gorącego tłuszczu woda gwałtownie paruje , rozpryskując tłuszcz, ja aby się nie poparzyć przykrywam garnek pokrywką uchylając ją na tyle tylko aby dolać wody ( po kilku sekundach tłuszcz przestanie pryskać ). Gdy woda wyparuje można jeszcze je na chwilkę podpiec zależy jak duże kawałki mięsa pieczemy. Sos tzatzyki: do śmietany wycisnąć ząbki czosnku potrzeć na małych oczkach ogórek i doprawić solą i pieprzem. Sałatka: pokroić sałatę, pomidory, paprykę, ser feta, oraz ogorek, wszystko wymieszać ;) Bagietka czosnkowa: można kupić w sklepie gotową lub też kupić zwykła bagietkę, ponacinać i posmarować masłem z czosnkiem, po czym włożyć do piekarnika;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń