Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut w ziołach

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 17.04.2008

Odsłon: 17885

Bardzo dobra ryba.

Składniki

  • 60 dag płatów halibuta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • suszony estragon
  • tymianek
  • bazylia
  • 30 dag czerwonej kapusty
  • 1 kwaskowe jabłko
  • mała cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Płaty ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i rozetrzeć na miazgę. Każdy kawałek halibuta natrzeć z obu stron czosnkiem, bazylią, tymiankiem i estragonem. Skropić 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Jabłko i cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, połączyć z cebulą i jabłkiem, dobrze wymieszać. Resztę oliwy zmieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym ruszcie po 10 minut z każdej strony. Halibuta podawać z sałatką, frytkami i cząstkami cytryny. Danie ładnie wygląda udekorowane świeżym estragonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń