Do góry

Przekąski Przepis na:

Hawajski przysmak

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 5057

1 porcja - 280 kcal

Składniki

  • jeden ananas
  • 2 i 1/2 szklanki lodów waniliowych lub cytrynowych
  • jedna pomarańcza
  • 2 banany
  • 4 mandarynki
  • 2 kiwi
  • cytryna
  • 3 łyżki cukru
  • rum, koniak lub likier
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przekroić ananas wzdłóż na pół. Bardzo ostrożnie wyciąć miąższ z obu części - tak, aby nie uszkodzić skórki. Usunąć z miąższu twardy środek, resztę pokroić w kostkę średniej wielkości. Wydrążone połówki ananasa schłodzić w lodówce. Umyć dokładnie wszy-stkie owoce. Zdjąć skórkę z bananów i pokroić je na drobne plasterki. Odciąć i odrzucić końcówki bananów. Obrać pozostałe owoce ze skórki. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi zaś w kostkę. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok i odstawić go. Rozdrobnione owoce wymieszać, posypać równomiernie cukrem. Z wierzchu skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość schłodzić w lodówce. Połówki ananasa wypełnić lodami. Na górze ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę ze schłodzonych owoców. Deser można skropić alkoholem: rumem, koniakiem lub likierem. 1 porcja - 280 kcal

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń