Do góry

Przekąski Przepis na:

Hiszpańska tortilla

Przekąski

Autor: SmakerKa

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano: 18.03.2009

Odsłon: 10240

Rewelacyjnie nadaje się na wszystkie okazje: śniadanie, kolację, piknik, czy parapetówę.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w cienkie plasterki. Tak samo pokrój cebulę. Weź patelnię, do której nic nie przywiera (to bardzo ważne, bo inaczej tortilla Ci nie wyjdzie). Na oliwie smaż cebulę i ziemniaki na małym ogniu przez 30 minut – aż osiągną złoty kolor. Mieszaj dość często. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  2. W miseczce ubij jajka. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż ciepłe warzywa do jajek (które się lekko zetną) i dobrze wymieszaj. Wlej miksturę na gorącą patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie przewróć tortillę łopatką na drugą stronę i podsmaż chwilę. Podawaj na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą. Udekoruj natką pietruszki.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

atka24 31 marca 2009 Polecam przed smazeniem ziemniaczkow podgotowac je troszke beda bardziej delikatne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń