Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny domowy makaron tagliatelle.
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 600
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 600
Składniki
W zależności od tego czy makaron ma być samodzielnym daniem czy też będzie podawany z dodatkiem warzyw lub mięs wybieramy odpowiednio 100 lub 80 g mąki pszennej (30-40 jak gotujemy makaron do rosołu).
Zagniatamy gładkie ciasto z mąki, jajka, oliwy i soli. Podana ilość składników dotyczy jednej porcji makaronu. Zasada jest taka, że na każdą osobę przypada jedno jajko i 80 lub 100 g mąki. Jeżeli ciasto będzie za twarde to dodajemy odrobinę wody.
Tak przygotowane ciasto owijamy ściereczką i ostawiamy w chłodne i suche miejsce na około 30 minut. Po tym czasie należy cieniutko rozwałkować ciasto na kształt okręgu.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na poł i składamy tak aby zaokrąglone części ciasta były w środku. Następnie posypujemy ciasto obficie mąką i zwijamy delikatnie w rulonik.
Kroimy nożem na paski o szerokości około 0,8-1 cm. Delikatnie rozkładamy na ściereczce do wysuszenia. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.
Makaron można podawać z pesto i skropione oliwą z oliwek. SMACZNEGO