Do góry

Przekąski Przepis na:

Hot - dogi na cieście drożdżowym.

Przekąski

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 498

Dodano: 11.07.2009

Odsłon: 14038

Mniam, mniam :) Jak ciasta zostanie, to zawijam z marmoladą. Pycha, szybko znikają.

Składniki

  • Na ciasto drożdżowe :
  • 3 szkl mąki
  • 5 dag drożdzy
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl mleka letniego
  • 2 łyzki oleju
  • Nadzienie :
  • ok. 20 parówek( ja uzywam jubilatek)
  • 20 plasterków sera zółtego( przekrawamy na trójkąty)
  • ketchup
  • przyprawa czubryca zielona lub przypr.do pizzy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto drozdżowe, stawiamy w ciepłym miejscu, jak podwoi swą objętosc rozwałkowujemy na stolnicy kroimy w trójkąty.

  2. Trójkącik ciasta smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawa, kładziemy trójkąt sera, pół parówki, zawijamy (podobnie jak rogale). Smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika 200stop. C, aż sie ładnie zarumienią- tak około 20 minut i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gopelardo 21 lipca ulubione hot dogi jem zazwyczaj tylko z ketchupem pikantnym z Pińczowa, no i z cubrzycą. Smak idealny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 19 sierpnia 2011 "Wielki młyn, zwany wilk, to nic innego, jak profesjonalna maszynka do mięsa, zdolna przemielić wszystko i zamienić w zupełnie coś innego. Można do niego wrzucić odrąbaną głowę kury albo kilogram soczystej wołowiny, na końcu i tak będziemy mieli jednolitą masę. Dlaczego wiele zakładów woli nie ujawniać, co wpada do urządzenia? Ważne jest, jak to wygląda trafiając do sklepu.
Oficjalnie do maszyny powinno trafiać mięso drugiej i trzeciej kategorii, zawierające więcej tłuszczu, mączka sojowa lub ziemniaczana i przyprawy. Jednak to nie mięso jest głównym składnikiem parówki. Do wira wpada masa tłuszczu i wszelkiego rodzaju odpadki. Mogą to być kości, skóra, a nawet w najbardziej drastycznych przypadkach całe łby kurcząt. Młyn zmiele wszystko, także nogi, płuca czy nerki. Do zmielonej papki trafiają jeszcze przeróżne dodatki. Dla polepszenia smaku, wyglądu i konsystencji dodawane jest zwierzęce białko w proszku, polifosforan, karagen (śluz z glonów morskich), barwniki chemiczne, środki zapachowe.
Teraz czas na kutrowanie, czyli dalsze rozdrabnianie papki. Gotowa homogenizowana, jednolita masa trafia do maszyny, która nabija ją do osłonek, często wykonanych z niejadalnego celofanu. Pozostaje jeszcze wędzenie i stygnięcie. Przez dobę parówki tężeją i nabierają odpowiedniej konsystencji. Dobrze przyprawione, podgrzane i podane ze świeżym chlebkiem oraz ketchupem muszą smakować. Chyba, że producent przesadzi z kurzymi łbami. "
SMACZNEGO :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qrdej 23 lipca 2009 Robię podobne, tylko z ciastem francuskim,też szybko znikają.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 16 lipca 2009 Kupuję taką przyprawę na targu " czubryca zielona" skład ma taki : cząber, koper, pietruszka nać, lubczyk, czosnek, kozieratka. Zapach ma bardzo aromatyczny i smak super, pisze tu na niej, ze nadaje sie do sałatek i twarogu.
Jest też czubryca czerona - pikantna, ale tej nie używałam jeszcze :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń