Do góry

Dodatki Przepis na:

Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami

Dodatki

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 17387

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 2131

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek i naleśników, a także jako dodatek do pity, sałatek oraz warzyw.

Składniki

  • 300 g ciecierzycy
  • 150 g pasty Tahini
  • 4 - 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 spora łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • suszone pomidory
  • woda (około 150 ml)
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (do namaczania i gotowania)
  • oliwa z oliwek (do polania)
  • ulubiona zielenina
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy do namaczania na 12 godzin (najlepiej na noc). Drugiego dnia zalewamy ją świeżą wodą (1 część ciecierzycy na 4 części wody), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania ściągamy powstającą na powierzchni piankę.

    * Ciecierzycę gotujemy bez soli. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że ziarna ciecierzycy będą miękkie i bardzo delikatne w smaku

  2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy, dodajemy do niej sok z cytryny, wodę*, pastę tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Do powstałej pasty dodajemy kumin, obie papryki mielone oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

    * Wodę dolewamy stopniowo podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.

  3. Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek z dodatkiem szczypty kuminu i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.

  4. Według tradycyjnej receptury, hummus rozrzedzamy za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawia jego smak, a także dostarcza dodatkowej dawki zdrowych tłuszczów.

    A wiecie kto wymyślił hummus? Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. Jego pełne imię i nazwisko brzmiało Al-Malik an-Nasir Salah ad-Dunja wa-ad-Din Abu al-Muzzafar Jusuf ibn Ajjub ibn Szazi Al-Kurdi. Niestety nie zapamiętam ;D

    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń