Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj kupiłam pyszny Bulgur, importowany z Libanu. Czekałam na jego dostawę z utęsknieniem. Z mojego uradowania narodziła się propozycja na aromatyczne, smaczne risotto z delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz z dodatkiem żółtej papryki ;)
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 378
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52581
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 536
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 378
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52581
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 536
Składniki
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szlimy ją na oliwie z oliwek.
Do cebulki dodajemy suchą kaszę Bulgur i smażymy do momentu, aż ta wchłonie całą oliwę. Kaszę zalewamy kieliszkiem wina i mieszamy do momentu odparowania alkoholu. Następnie do kaszy dolewamy partiami porcje bulionu, tak aby za każdym razem bulgur odpowiednio go wchłonął. W międzyczasie do kaszy dodajemy mielony imbir.
W tym samym czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na drugiej patelni. Gdy kasza nabierze odpowiedniej miękkości i wchłonie cały bulion, dodajemy do niej podsmażone kawałki papryki, doprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Paprykę podsmażam osobno, gdyż lubię jak zachowuje sprężystość i soczystość, a nie rozgotowuje się w risotto.
Na sam koniec, risotto ściągamy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki startego sera, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)