Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk Bombay Masala i ziemniaki po bombajsku

Dania główne

Autor: KingMazur

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 141

Dodano: 29.11.2009

Odsłon: 4653

Dla miłośników kuchni indyjskiej i nie tylko, ponieważ danie jak na te kuchnię jest dosyć łagodne. Stosunkowo łatwe w przyrządzeniu.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso, papryki i cukinie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Bombay Masala. Dodatkowo, jeśli ktoś nie lubi jak papryka w trakcie gotowania miękki i zostają praktycznie tylko skórki, można paprykę obrać ze skórki. Niemniej jest z tym trochę zachodu: paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, nabić na widelec i opalać nad gazem aż skórka będzie czarna. Następnie włożyć papryki do worka foliowego, zawiązać i zostawić na parę minut. Potem wystarczy tylko przepłukać paprykę pod bieżącą woda, skórka powinna zejść bez problemu, jeśli nie delikatnie oskrobać nożem.

  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W moździerzu rozdrobnić kardanom, kolendrę, gorczycę i kminek. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, żeby masło się nie przypaliło. Na patelnię wrzucić wszystkie przyprawy i smażyć 1 – 3 minuty. Dodać ziemniaki, dokładnie obtaczając je w przyprawach. Smażyć 15 – 20 minut.

  3. Na 5 minut przed końcem dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat i smażyć jeszcze około 4 minut. (Ewentualnie można dodać parę kropel octu balsamicznego, ziemniaki są wtedy bardziej wyraziste)

  4. Na talerz wykładamy mięso z warzywami i ziemniaki i gotowe. SMACZNEGO:D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń