Do góry

Dania główne Przepis na:

indyk nadziewany owocami

Dania główne

Autor: tuptus

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 11.12.2009

Odsłon: 3181

wykwintne danie, które będzie nie tylko ucztą dla Twojego podniebienia, ale również ozdobą Twojego stołu

Składniki

  • indyk, ok. 3 kg
  • olej, 4 łyżki
  • masło lub margaryna, 3 łyżki
  • białe wytrawne wino, pół szklanki
  • białe półwytrawne wino, pół szklanki
  • kwaśne twarde jabłka, 0,5 kg
  • suszone śliwki bez pestek, 40 dag
  • skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżka
  • pieprz, sół
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. śliwki moczyć 12 godzin w wodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy,

  2. indyka natrzeć olejem z solą i pieprzem, wewnątrz wypełnić śliwkami i ćwiartkami obranych jabłek,

  3. polać półwytrawnym winem,

  4. owinąć w natłuszczoną folię aluminiową, ułożyć w rynience do pieczenia,

  5. do rynienki wlać pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać,

  6. co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego wytrawnego wina,

  7. piec ok. 3 godziny, na 30 min przed zakończeniem pieczenia rozwinąć folię, polać indyka stopionym masłem by się ładnie zarumienił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetta73 14 stycznia 2011 Indyk jest rewelacyjny,robie takiego na swieta,na wierzch klade tylko plastry ananasa i podlewam jego sokiem,ale to juz wedle uznania...naprawde polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 grudnia 2009 Moja mama robiła ostatnio w ten sposób kurczaka i był przepyszny, tak więc indyk na 100% też musi taki być :) świetny przepis na obiad na jakąś uroczystą okazję i na pewno wszystkim będzie smakował :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń