Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w białym sosie

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 2621

Danie na 8-10 osób, 1 porcja: 267kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa łatwa i średnio droga :P

Składniki

  • 1 indyk (3kg)
  • 3 dag masła, 3 dag mąki
  • 200ml świeżej śmietany
  • NA WYWAR:
  • 2 litry wody, 1 cebula
  • 2 goździki, 2 laurowe listki
  • natka pietruszki, liście selera
  • tymianek, sól, pieprz
  • 2 marchewki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowując tę przyprawę, należy zacząć od wywaru - wodę z przyprawami zagotować, a następnie ostudzić. Sprawionego i umytego indyka umieścić w dużym rondlu, zalać zimnym wywarem i zagotować, pamiętając o zdejmowaniu szumowiny. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 1 i 1/2 godziny. Z masła i mąki sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę i odstawić, poczekać, aż indyk się wystarczająco ugotuje. Zalać zasmażkę 300ml wywaru z gotowania indyka, ubić trzepaczką i gotować na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Odstawić z ognia, dodać do białego sosu. Grzać, ale nie gotować. Porcję indyka wyłożyć na półmisek, polać je lekko sosem. Resztę sosu podawać w sosjerce. Na szczególne okazje można gotowe danie poprószyć truflą, wtedy szlachetność tej potrawy zaskoczy wszystkich! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń