Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 807

Dodano: 17.11.2009

Odsłon: 11926

Łatwy, pyszny, rozpływa się w ustach.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka + szczypta soli - ubijać mikserem. Dodawać cukier i żółtka. Ubić na sztywną pianę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

  2. Dodać majonez i dokładnie zmiksować.

  3. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy jajeczno-majonezowej i wymieszać na najniższych obrotach.

  4. ciasto wylać na blaszkę 26x30 cm. wyłożoną papierem do wypieków.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok 40 min.

  6. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone.

  7. Po wystudzeniu przeciąć poziomo na dwie warstwy (tak jak biszkopt na tort).

  8. Na pierwszą warstwę wyłożyć połowę musu, przykryć drugą warstwą i posmarować resztą musu. Wierzch udekorować wg uznania bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 18 listopada 2009 Właśnie tak, a do tego ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Majonez musi być łagodny, bez przypraw. Ja używam dekoracyjny Winiary.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 18 listopada 2009 majonez zamiast tluszczu :) probowalam podobne przepisy i majonezu w ogole sie nie wyczuwa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń