Do góry

Przekąski Przepis na:

Jabłecznik księżycowy

Przepis dnia 2008-04-06
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 04.04.2008

Odsłon: 16945

Porcja 320 kcal

Składniki

  • 12 średniej wielkości jabłek
  • 8 łyżek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • tłuszcz do formy
  • listki mięty do przybrania
  • szczypta soli.
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, wydrążyć środki. Do każdego jabłka włożyć łyżkę dżemu albo powideł. Ułożyć jabłka jedno obok drugiego w niezbyt dużej, wysmarowanej tłuszczem blasze. Jabłka powinny być trochę od siebie oddalone. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i cynamon. Ciastem zalać jabłka. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Przed podaniem jabłecznik pokroić tak, by w każdej porcji było jedno całe jabłko. Na koniec ozdobić listkami mięty, owocami lub małymi różyczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Garfield 11 listopada 2008 Fotka nie do tego, bo z cynamonem ciasto wychodzi ciemniejsze ;-) A tak poza tym jak jest 8 jabłek i 1,5 porcji podanych produktów to wychodzi akurat na blaszce o wymiarach 20 x 30 cm. Tylko musi stać nisko w piekarniku. Wszystko się dopieka i jest pycha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Garfield 08 kwietnia 2008 Jajka ubijać na pianę czy żółtka z cukrem i oddzielnie białka?
Fotka wygląda tak, że w życiu nie starczy na więcej niż 6 osób. 2-3 głodne pożrą to w całości :-P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń