Do góry

Desery Przepis na:

jabłecznik na zimno

Desery

Autor: petrycy998

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano: 06.11.2009

Odsłon: 1388

musi być w lodówce

Składniki

  • jabłek, 1 ½ kg
  • cukier pududer, 5łyżek
  • żelatyna, 4łyżki
  • galaretka agrestowa, 1
  • margaryna palma, ½ kostki
  • jajko, 1
  • galaretka pomarańczowa, 1
  • duże biszkopty, 2
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.

  2. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody. Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gutka 07 listopada 2009 właśnie znalazłam taki przepis w książce ale tu pisze :"utrzeć na krem masło lub margaryne z cukrem pudrem i żółtkiem" i ta wersja mi bardziej odpowiada.Chyba też wyptubuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 07 listopada 2009 ta surowa margaryna i jajko mnie przeraża- bez tego też by było-taką masą przekładam biszkopta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Basienka17 07 listopada 2009 Bardzo lubie jablka wiec jutro wyprubuje Twoj przepis jak bede miec czas

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń