Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne jesienne ciasto, pięknie pachnie jabłkami i cynamonem i wyśmienicie smakuje
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ubić z cukrem (ok. 2 min).
Dodać jajka i ubijać jeszcze ok. 3 min.
Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Dodać stopniowo mąkę (mąki można użyć mniej albo więcej) i wymiesić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i nie kleiste.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą część ukształtować w prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać od skórki i oczyścić z nasion, pokroić w nieduże kawałki (do słodkich jabłek dodać odrobinę soku z cytryny).
Dodać rodzinki, cukier, cynamon i wymieszać. Można popróbować smak nadzienia.
Blachę (rozmiar 17 x 25 cm) nasmarować masłem.
Jeden prostokąt ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę w taki sposób żeby ciasto zaszło na ścianki. Nie wałkujcie za cienkie bo ciasto jest bardzo smaczne jego powinno być dużo. Najlepiej robić placki grubością 1 cm.
Jabłka z rodzinkami ułożyć na ciasto, wyrównać.
Drugi prostokąt ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłka, brzegi ciasta zlepić. Z góry placek poprzyciskać dłonią żeby wypuścić powietrze i zlikwidować puste miejsca.
Posmarować placek wodą. Na powierzchni placka zrobić kilka nacięć nożem.
Piec 60-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto wystudzić i z przyjemnością zjeść.