Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem

Przepis dnia 2013-04-27
Desery

Autor: srk76

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1149

Dodano: 26.04.2013

Odsłon: 77880

Pyszne kakaowe kruche ciasto, gęsty waniliowy budyń i idealne do ciast złote renety w jednym pysznym kęsie. Pychota jak się patrzy.

Składniki

  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • jabłka - 1 kg (złota reneta)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane suche składniki łączymy z pomocą posiekanego zimnego tłuszczu i żółtek. Zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Nasze dłonie szybko je ogrzeją i ciasto nam się będzie kleić. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedna trafi do lodówki druga do zamrażalnika.

  2. Przygotowujemy blaszkę smarując ją pozostałym na papierze tłuszczem i wysypując bułka tartą tak by przywarła na dnie i do połowy boków. Wykładamy w blaszce wystudzone przez około 10 minut w lodówce ciasto. Szybko by nie zagrzać ciasta, rozprowadzamy go na dnie blachy. Rozprowadzone ciasto posypujemy bułką tartą aby soki z jabłek i budyń nie przemoczyły kruchego spodu.

    Na tak przygotowany spód trafią pokrojone w plastry lub kostkę jabłka. Całość zalewamy przygotowanym na mleku budyniem waniliowym (2 opakowania na 750ml mleka). Pozostało już jedynie zetrzeć na wierzch drugą część ciasta, która zmroziła się w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się ciasto na tarce zetrze.

  3. Pieczemy jabłecznik około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie aby budyń ponownie stężał. Najlepszy jabłecznik z budyniem jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.


    BTW w linku poniżej przepis na najprostszy z możliwych jabłeczników - zapraszam

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kamyszek 07 czerwca 2013 Smaczne ciasto!Robiłam podobne ciasto bez dodatku kakao ale to jest jeszcze lepsze.Wypróbowałam i polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lena30 17 maja 2013 Pyszne ,jest to ciasto robiłam dwa razy i naprawde polecam .!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annwy 10 maja 2013 ten budyń wylewamy gorący czy czekamy aż przestygnie? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bolka 09 maja 2013 ciasto jest bardzo dobre - piekę je i wszystkim smakuje.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

befatka 09 maja 2013 faktycznie pyszne ale jeszcze lepsze jak budyń ugotujemy na śmietance 18% polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 06 maja 2013 Ciasto super,robię bardzo podobne z przepisu Capri która znikła z naszego Smakera, z tym że ja jabłka dodatkowo przesmażam, polecam gorąco :)) kciuka zostawiam i pozdrawiam :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 02 maja 2013 To ciasto wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcia są naprawdę świetne. Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gizmunia 28 kwietnia 2013 mam nadzieje że mi wyjdzie własnie się piecze w piekarniczku....i będzie smakować mojej rodzince na dzisiejszym rodzinnym obiadku:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń