Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z pianą

Desery

Autor: demeter

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano: 02.11.2009

Odsłon: 6485

Bardzo smaczne i łatwe ciasto.

Składniki

  • mąka krupczatka lub tortowa, 3 szklanki
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • Jaja, 5-6
  • cukier waniliowy, 1
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • jabłka lub gotowy mus jabłkowy, 1i 1/2 kg, lub 1 słoik
  • budyń śmietankowy, 1
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy Kasię,zóltka cukier oraz cukier waniliowy.Wyrabiamy.

  2. Ciasto dzielimy na 3 części.

  3. 1/3 ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika,

  4. 2/3 ciasta nałożyć na blachę( ja używam blachy 40 cm. na24 cm.) Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy.

  5. Białka ubić z 1 szklanką cukru pod koniec ubijania dodać budyń śmietankowy.Ubitą pianę z budyniem nakładamy na jabłka.

  6. Schłodzoną 1/3 ciasta utrzeć na tarce- grube oczka i posypać na pianę.

  7. Piec w temperaturze 160-170 stopni,.50-60 minut.

  8. MUS JABŁKOWY: jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i goździki. Prażymy jabłka w garnku do "skruszenia"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

demeter 04 listopada 2009 Dzięki za podpowiedź, wypróbuję na pewno i to już w piątek.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 03 listopada 2009 Uwielbiam jabłeczniki. Mam podobny przepis, ale do białek dodaję cukier puder. Wydaje mi się, że piana jest wówczas bardziej sztywna, a po upieczeniu "nie siada". Przepis godny polecenia - pycha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

demeter 03 listopada 2009 Nie, budyń ma być w proszku. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń