Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z żurawiną i morelami na półkruchym cieście

Desery

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 12983

Dodano: 17.10.2013

Odsłon: 7628

Ciasto półkruche jest bardzo wdzięczne, zawsze wychodzi i ma różne zastosowania, począwszy od ciasteczek i rogalików a skończywszy na jabłecznikach, makowcach czy sernikach. Długo zachowuje świeżość, nadaje się również do zamrożenia, a wtedy jak chęć najdzie mamy ciacho w 15 minut, tyle aby się odmroziło.

Składniki

  • podaję proporcje na blaszkę o wym.23/39 cm :
  • 2 kg jabłek kwaskowych
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 2 garści suszonych miękkich moreli
  • cukier w zależności od kwaśności jabłek 3 - 5 łyżek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ciasto pólkruche : proporcje na jedną blachę o wym. jak wyżej
  • 1/2 kg mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + trochę mąki do podsypywania
  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 3 łyżeczki cukru waniliowego + szczypta soli
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • inne :
  • troszkę rozbełtanego białka do posmarowania wierzchu ciasta
  • 1 czerwona galaretka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wstawić do gotowania, wsypać cukier, żurawinę, pokrojone morele i dusić ok. 20 minut, na końcu dodać cynamon.

  2. W tym czasie sporządzić ciasto.
    Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, wkroić margarynę, posiekać z mąką, tak aby były jak najmniejsze kawałki, dodać jajka i śmietanę. ( Proszę nie sugerować się ilością jajek na zdjęciu, ponieważ robiłam ciasto na dwie blachy )

    Ciasto szybko zagnieść, w miarę potrzeby podsypując mąką.

  3. Powinno być dość plastyczne co widać na zdjęciu.

  4. Z 2/3 części ciasta wylepić ręcznie powierzchnię blachy, starając się nie za grubo, gdyż to ciasto rośnie.
    Dnem małej szklaneczki zrobić wgłębienia - nie jest to konieczne, to taka mała moja fanaberia.

  5. Do każdego wsypać po troszku dowolnych bakalii.

  6. Na to wyłożyć gotowe jabłka, na wierzch zrobić kratkę z ciasta które pozostało, robiąc ręcznie wałeczki, jednocześnie je spłaszczając.
    Posmarować kratkę rozbełtanym białkiem.

  7. Piec w 180 stopniach ok. 45 - 50 minut. Pozostawić jeszcze trochę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aby ciasto chwile ochłonęło.

  8. Jak całkowicie ostygnie, pomiędzy kratki wlać rozpuszczoną, ale tężejącą galaretkę.

  9. Życzę smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 18 października 2013 Piękne czerwone oczka:) mały detal a jak fajnie wzbogacił szarlotkę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 października 2013 Wiesiu, tak mnie to ciasto zahipnotyzowało, że dopiero teraz dojrzałam to piękne naczynie z tyłu, czy to waza na zupę? :)) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 17 października 2013 Wygląda bardzo apetycznie,fajny pomysł z galaretką w kratkach-) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 października 2013 super pomysł Wiesiu z ta galaretką :-) wygląda obłędnie, takie jesienne ciasto :-) i pięknie przedstawiony sposób przygotowania :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń