Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pieczone w cieście

Przepis dnia 2009-09-28
Desery

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1409

Dodano: 27.09.2009

Odsłon: 16415

Wcale nie takie pracochłonne, a efekt pyszny.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.

  2. Mąkę posiekać z margaryną, 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi.

  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać 2 jajka, wymieszać. Przelać do mąki, margaryny i cukrów. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny.

  4. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.

  5. Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać spore kwadraty - w zależności od wielkości połówek jabłek.

  6. W miejsce gniazda nasiennego nałożyć konfiturę (na zdjęciu z róży). Jabłka układać na ciasto nadzieniem do dołu (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem. Ciasto składać jak kopertę. Odstawić na 15 minut.

  7. Posmarować koperty rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.

  8. Pieć 15-20 minut w 150 stopniach, termoobieg.

  9. Najpyszniejsze na ciepło, ale i na drugi dzień smakują wspaniale. Z podanej porcji wyszło nam 18 szt.

  10. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 27 września 2009 Uwielbiam jabłka w cieście.Super,że podałas przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń