Do góry

Przetwory Przepis na:

Jabłka z miętą w syropie

Przetwory

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 14.05.2009

Odsłon: 13137

Przepis dla zwolenników domowych przetworów. Łatwe i szybkie w wykonaniu..a wiadomo..co własnoręcznie zrobione to cieszy..

Składniki

  • twarde jabłka, 1 kg.
  • świeża mięta, 1 pęczek
  • cukier, 3/4 kg
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą(wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop.

  2. Cytryny sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty opłukać. Do słoików ciasno układać jabłka,przekładać miętą.Całość zalać gorącym syropem,szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Przepis na 3 słoiki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ines 28 sierpnia 2010 ale to musi być pyszne :) chyba zrobię takie trzy słoiczki :)
a jakie jabłka najlepsze?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń