Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowo-borówkowe ciasto

Desery

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 20.04.2009

Odsłon: 42285

niebiańskie połączenie zwykłego jabłka ze zwykłą borówką. Pieczemy to "niebo" w foremce okrągłej śr. 30 cm

Składniki

  • ciasto kruche
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • ..............
  • Masa owocowa
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 szkl. borówek-moga być mrozone
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • .................
  • Ciasto biszkoptoe
  • 4 jajka
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • po pół szkl. maki tortowej i ziemniaczanej
  • 1/2 szkl, cukru
  • cukier waniliowy
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta kruchego połączyć, zagnieść i schłodzić w lodówce

  2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć około 10 min. z dodatkiem cukru, schłodzić i dołożyć borowki -wymieszać.

  3. Formę wyłożyć ciastem kruchym i ponakłuwać. Na ciasto przełożyć masę , pic około 25 min. w temp.180 st.

  4. W tym czasie robimy biszkopt- białka ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier, gdy już jest sztywna dalej ubijając dodajemy zółtka. Do tej masy dodajemy przesianą mąkę (oba rodzaje) i skórkę cytr.oraz proszek do pieczenia

  5. Tę masę biszkoptową nakładamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 40 min. w tej samej temp.

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorota1311 22 kwietnia 2009 koniecznie dodam do Ulubionych-wygląda smakowicie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pinocchio 22 kwietnia 2009 Mam pytanie: kiedy, w jaki sposób dodać masę owocową?
Pozdrawiam, Jacek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 22 kwietnia 2009 jak będzie sezon na borówki to coś takiego upichcę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń