Do góry

Dania główne Przepis na:

Jagnięcina (kurczak) curry w pomidorach :)

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1320

Dodano: 22.08.2008

Odsłon: 2583

Bardzo sycące danie rodem z Indii :) Jagnięcinę można zastapić filetem z kurczaka :)

Składniki

  • ok. 0,6 kg udźca jagnięcego pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 czerwona większa cebula
  • pasta curry 30-50 g, (Hindusi dodają 100g pasty korma :)))
  • 2 łyżki koncentratu pomid.
  • 1 szkl. wywaru wołowego
  • 20 dag dyni obranej, bez pestek,pokrojonej w 2-2.5 cm kawalki
  • 10 dag ziemniaków - w kostkę ok. 2 cm, .
  • 20 dag cukinii w kostkę (*opcjonalnie)
  • 20 dag zielonej fasolki
  • pół szklanki mrożonego groszku, .
  • świeża kolendra - 1/2 - 1 pęczek TYLKO ze sklepu azjatyckiego, .
  • ryż
  • oliwa
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na średnio dużym ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu/patelni z grubym dnem. Mięso obsmażyć partiami po 1-2 min. z każdej strony – przełożyć do jakiegoś naczynia. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzucić cebulę, mieszając, smażyć 5-6 min, aż się zeszkli. Dodać pastę curry – mieszać przez 2 min. Dodać mięsko i dusić aż będzie miękkie (czas zależy od wieku jagnięcia ;-) ). Dodać pomidory, koncentrat pomid., bulion i dynię. Przykryć, zmniejszyć ogień. Dusić ok. 10 minut, aż dynia będzie pół-miękka. Dodać fasolkę i groszek, przykryć, dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale nie sflaczeją ;) W międzyczasie ugotować ryż, przełożyć do naczynia- serwować z curry, posypać posiekaną świeżą kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: korma

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

conles 12 lipca 2009 nie dodam -bo to z tym o czym piszesz nie ma absolutnie nic wspulnego
przepraszam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń