Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajeczka przepiórcze w galarecie

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 1216

Na naszym wielkanocnym stole zwykle pojawiają się jajka na twardo lub faszerowane. Dzisiaj proponuję oryginalny przepis na smaczną przekąskę - jajka przepiórcze w galarecie! ;-)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
  • 20 jajeczek przepiórczych
  • 2 szklanki rosołu z kury
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 łyżki groszku konserwowanego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • DO DEKORACJI:
  • kilka liści sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajeczka ugotować na twardo, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić na połówki. Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, włożyć do wrzącego rosołu i, mieszając, zagotować. Do niewielkich filiżanek włożyć po pięć połówek jajeczek, udekorować je natką, a następnie wlać po dwie łyżki rosołu z żelatyną. Wstawić do lodówki na 30 minut. Gdy galaretka zakrzepnie, na jajeczkach ułożyć połówki pomidorów, kapary i groszek, zalać resztą krzepnącego rosołu i znowu wstawić do lodówki na 1 godzinę. Gotową galaretkę wyłożyć na półmisek udekorowany sałatą. .. ~ RADA ~ .. Tak przyrządzone jajeczka znakomicie smakują z sosem chrzanowym:) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elifia 14 marca 2008 hmm.. a co mam do czynienia z jasnowidzem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń