Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica na kurkach :)

Śniadania

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 20.08.2008

Odsłon: 15401

Letnie syte śniadanko:) Jajka, kurki, cebulka, masełko i... już :)

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na średniej patelni sklarować masło (albo nie ;-), wrzucić dobrze wypłukane kurki. Jeśli grzybki są nierównej wielkości, większe pokroić. Dusić przez kilka minut. Wrzucić posiekaną cebulkę. Wymieszać, podsmażyć, aż cebulka się zeszkli. Wrzucić teraz lekko rozbełtane jajka. Zamieszać - doprowadzić do ulubionej konsystencji i.. jeść ze smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaza 25 sierpnia 2011 W ten sposób "spreparowne" kurki możesz jeść "w obiegu zamkniętym" gratuluję. Potrzebny będzie durszlak i bieżąca woda.
Radzę poprawić na: Na patelni umieść oczyszczone kurki i odparuj wodę w nich zawartą, gdy kurki nie będą parować (będą na suchej patelni) dodaj masło (gwarantuję, że samo się rozpuści). dalej postępuj jak w przepisie.
Szczere SMACZNEGO i gwarancja strawienia kurek.
Z pieczarkami możesz postępować podobnie, jednak nie wszystkie grzyby można poddawać tego rodzaju obróbce termicznej; powód - grzyby nieblaszkowe przywierają do patelni i nie można ich w podany wyżej sposób odparować.
Od wieków polacy jedzą kurki (w jajecznicy) a tak oczywisty przepis nie przechodzi z pokolenia na pokolenie, chyba dlatego, że każdemu wydaje się, że wszystko wie!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mulinkaka 24 stycznia 2009 pycha!!!! znam ten przepis i od dawna robiÄ

25 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń