Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka "Orsini"

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 09.04.2009

Odsłon: 8683

Świetnym dodatkiem do jajek "Orsini" będzie surówka przygotowana z sałaty lodowej z papryką i cebulką, polana sosem winegret. Jajka te, kojarzące się ze świętami, mogą stać się świetnym urozmaiceniem wielkanocnego śniadania. Smacznego!

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Delikatnie rozbić, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.

  2. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem, wlać do niego pianę z białek, łyżką wyrównać powierzchnię. W pianie zrobić osiem otworów, w każdym z nich umieścić po jednym żółtku. Żółtka posolić i popieprzyć.

  3. Całość potrawy posypać warstwą startego, żółtego sera. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika. Zapiekać 10 minut.

  4. Posypać zieleniną.

  5. Podawać natychmiast w naczyniu, w którym się zapiekało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń