Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka w galarecie

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20682

Dodano: 31.03.2009

Odsłon: 19229

Jajka w galaretce będą pięknie wyglądać na Wielkanocnym stole.

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo, 2
  • bulion drobiowy, 1 szklanka
  • białko, 1
  • żelatyna, 1 lyżka
  • ugotowane mięso z kurczaka, 10 dag
  • groszek konserwowy, 5 dag
  • ugotowane główki szparagowe, 5 dag
  • Natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • liście sałaty
  • plasterki cytryny i limetki do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać zimnym bulionem, kiedy spęcznieje podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić.

  2. Małe filiżanki nasmarować od wewnątrz tłuszczem. Na spód każdej wlać odrobinę galarety. Zastudzić. Na tym ułożyć listek natki i plaster jajka. Dodać groszek wymieszany z drobno pokrojonym mięsem. W to wetknąć resztę jajek pokrojonych na ćwiartki. Zalać żelatyną, zastudzić.

  3. Przed podaniem filiżanki z galaretą na moment zanurzać w gorącej wodzie. Zawartość wyjmować na półmisek wyłożony sałatą, udekorować plasterkami cytryny i limetki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 05 marca 2012 Z tymi szparagami to dobry pomysl, na pewno wykorzystam:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 26 października 2011 Uwielbiam szparagi,kurczaka i wszelakie galarety...Przepis jak dla mnie trafiony w 10.Na pewno wypróbuję.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń