Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka w koszulkach na szpinaku

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 2351

Tradycyjne jajko w koszulce wylegujące się na szpinakowej polacne.

Składniki

  • jajka, 6
  • ocet, 3 lyzki
  • szpinak, 0,5 kg
  • cebula, 1
  • duży ząbek czosnku, 1
  • sól
  • pieprz
  • szczypta galki muszkatolowej
  • ostra papryka
  • masło, 2 łyżki
  • żołty ser, 3 plastry
  • smietanka 30 %, pół szklanki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule posiekać,czosnek przecisnąć, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać szpinak, doprawić sola, pieprzem, gałka muszkatołowa, chwile poddusić i dodać śmietankę, gotować 5 min. i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  2. Zagotować 1 litr wody z 3 łyżkami octu. Jajka pojedynczo wybijać na głębszy spodeczek i delikatnie przełożyć na wrzątek, gotować 3 min., wyjąć łyżka cedzakowa i przełożyć do naczynia ze szpinakiem.

  3. Jajka przykryć paskami sera i wstawić do nagrzanego do 200 ?C piekarnika. Zapiekać 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń