Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka w sosie pomidorowym

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1410

Dodano: 01.10.2009

Odsłon: 1823

Doskonałe w czasie świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Na zdjęciu wersja z parówkami, ale nie są one konieczne.

Składniki

  • pomidory, 6 dużych
  • jajka, 6 szt.
  • Serek topiony - trójkąciki, 3 szt.
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • śmietana, 3 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • koperek, 1 łyżka
  • pieprz, sól
  • cebula, 1 szt. mała
  • Parówki - ewentualnie
  • grzybki suszone, 2 szt.
  • bazylia suszona, szczypta
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Zmiksować blenderem. Tak powstałą pulpę pomidorową nastawić na małym ogniu, dodając kostkę rosołową, drobno posiekaną cebulę i grzybki. Gotować 20 minut.

  2. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

  3. Do sosu pomidorowego dodać pokrojone serki topione (smak dowolny, według upodobań). Pogotować do ich rozpuszczenia.

  4. Mąkę rozmieszać w śmietanie. Dodać kilka łyżek sosu i przelać do reszty.

  5. Wrzucić połówki jajek, ewentualnie parówki pokrojone w plasterki. Pogotować jeszcze ok. 5 minut. Dodać koperek i bazylię.

  6. Gotowe! Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 02 października 2009 to mi przypomina moje danie, jajka na twardo w sosie chrzanowym :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 01 października 2009 ooo super lubie taki wymyslne dania a szczególnie gdzie sa pomidoky, dzieki

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń