Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka wiosenne

Przekąski

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 24.02.2008

Odsłon: 1879

Jajka pod pierzynką z majonezu i warzyw, znakomite na przystawkę lub wiosenne śniadanie.

Składniki

  • jajka, po 2 na osobę
  • dwa duże pomidory
  • duży zielony ogórek
  • papryka żółta lub pomarańczowa
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przygotować sos: majonez i jogurt naturalny wymieszać w stosunku 2 części majonezu, 1 część jogurtu. Dodać łyżeczkę musztardy do smaku, wymieszać. Rzodkiewki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić część z nasionami. Pozostały miąższ pokroić w niewielką kostkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa włożyć do miski, posolić, popieprzyć, wymieszać. Obrane jajka przekroić na pół, lekko posolić, popieprzyć, polać sosem, posypać obficie pokrojonymi warzywami i szczypiorkiem. Można również od razu wymieszać pokrojone warzywa z sosem i nakładać na jajka – mieszanka powinna mieć dosyć luźną konsystencję. Posypać szczypiorkiem. Ważne, aby szczypiorek był na wierzchu jako dekoracja. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń