Do góry

Napoje Przepis na:

Jałowcówka gajowego

Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 9194

Czas oczekiwania: 5 miesięcy

Składniki

  • 35 dag suszonych lub 75 dag świeżych jagód jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l czystej wódki 45%
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce wypłucz, osącz i przełóż do wyparzonego gąsiorka lub dużego słoja, dodaj cukier, zalej wódką. Gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co 2-3 dni silnie potrząsać gąsiorkiem. 2. Następnie zlej płyn znad owoców do wyparzonej butelki i odstaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania, a po upływie tego czasu ściągnj nalewkę znad osadu (najlepiej gumową rurką). Osad przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy lub lejek wyłożony watą kilkakrotnie owi niętą jałową gazą. Otrzymany płyn dodaj do nalewki. 3. Całość szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Dopiero po tym czasie jałowcówka nabiera smaku. Czas oczekiwania: 5 miesięcy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SzaryWilk 08 lipca 2013 Robiłem i polecam :)smakuje oczywiście jak gin lubuski. Robiłem wielokrotnie eksperyment na znajomych. Dwa drinki: jeden z domowym ginem a drugi z kupnym. Smak identyczny i nikt nawet nie próbował zgadywać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń