Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaskółcze gniazda

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 22758

Wielkanoc inaczej. Tradycyjne wielkanocne jaja w nowej odsłonie. Pycha!:)

Składniki

  • cielęcina na szynce, 60 dkg
  • małe jajka, 4 szt
  • białe wytrawne wino, 1 kieliszek
  • musztarda miodowa, 2 łyżki
  • po9siekana pietruszka, 3 łyżki
  • oliwa, 2 łyżki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry.

  2. Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża.

  3. Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem.

  4. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp posiekaną natką.

  5. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek. Obrane jajka ułóż na brzegach kotletów, zwiń.

  6. Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda, obracając drewnianą łyżką zrumień ze wszystkich stron.

  7. Na patelnię wlej białe wino, zmniejsz płomień i duś mięso pod przykryciem jeszcze około 5-6 minut, aby doszło w środku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń