Do góry

Dodatki Przepis na:

Jasny sos grzybowy

Dodatki

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 05.11.2009

Odsłon: 22714

uniwersalny sos pachnący lasem w środku jesieni - dobry na każdy czas :)

Składniki

  • 30 dag grzybów leśnych ( mogą zbyć mrożone)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek, ziele ang. liść laurowy
  • 30 ml.śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 2 solidne łyżki masła
  • 2 szkl. rosołu drobiowego ( czasem daję z kostki rosołowej)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę ( kostka) poddusić na maśle - nie przypiekać, dołożyć grzyby , posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem ok.25 min, - podlewać rosołem w trakcie duszenia..

  2. Całość wystudzić, dodać resztę rosołu, śmietanęm,mąkę - zmiksować na gładką masę, doprawić resztą przypraw i zagotować na małym ogniu stale mieszając.

  3. Pyszny, aromatyczny sos gotowy , rewelacyjnie komponuje się z wszelkiego kalibru kluchami i miesem z drobiu. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 lutego 2012 Do wypróbowania - nigdy nie robiłam ,ale pomysł swietny , ale chyba maślaki się nie nadają ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Katarinka 16 grudnia 2009 dzisiaj zrobiłam ten sos- uzyłam tylko pieczarek a całosc doprawiłam koncentratem grzybowym- ale i tak powiem ze wyszedl pyszny słodkawo- aromatyczny sos ktory był nieziemsko pyszny :) polecam dodac smietane 18-stke. Pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 15 listopada 2009 helko- co Ty z tą kapustą, nie wiem w czym rzecz ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helko 15 listopada 2009 jeszcze jedna mala uwaga/ co sie tyczy kapusty to ja wylacznie uzywam kapusty stozkowej jest trudna do dostania w kraju (kupuje w niemczech ) ale jest wysmienita pod kazda postacia najleprza jest drobno poszatkowana jako salatki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helko 15 listopada 2009 homar czy langusta tak nie smakoje jak grzybki......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helko 15 listopada 2009 nawet langusta czy homar tak nie smakoje jak grzyby

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 09 listopada 2009 grzybki suszone pyszne są , lecz że nie dadzą ci tak jasnego sosu, ale oczywiście możesz zrobic , będzie pycha , tylko wcześniej namocz grzyby kilka godzin i ugotuj ok,.45 min,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 06 listopada 2009 w naszej okolicy jeszcze rosną grzyby - opieńki, rydze , a nawet miejscami prawdziwki - więc ja jutro hycam w las ..... i może znowu coś grzybowego upichcę, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 05 listopada 2009 No no kobieto drażnisz me kubki smakowe. Znowu marzę o lesie i grzybach, tak sobie myślę, że jutro piątek może coś zmiksuję, pozdrawiam gorąco.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń