Do góry

Śniadania Przepis na:

jesienno zimowe muffiny z musli

Śniadania

Autor: eloonia

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 53

Dodano: 17.11.2009

Odsłon: 14031

Zdrowe, pożywne, smaczne i szybkie do przygotowania.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj musli. Możesz kupić w sklepie albo zrobić samemu. Ja zmieszałam ze sobą płatki owsiane z otrębami pszennymi i dodałam ziarna słonecznika oraz płatki migdałów. Słowem co kto lubi najbardziej więc oczywiście jeśli masz ochote wrzuć np jeszcze orzechów, rodzynek itp

  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki. Szklankę musli, szklankę mąki, łyżeczkę soli, łyżkę proszku do pieczenia.

  3. W drugiej misce wymieszaj składniki "mokre". Szklankę maślanki (może być jogurt czy mleko), 2 jajka i 2 łyżki miodu (najlepiej z własnej pasieki ;P )

  4. Potem mokre składniki wlej do miski z tymi suchymi i wymieszaj łyżką. Nie musi być dokładnie, bo wtedy lepsze są.

  5. Powykładaj ciasto do foremek, najlepiej łyżką do lodów wychodzą równe porcje. Na koniec posyp na górze musli lub tylko ziarnem słonecznika czy płatkami migdałów i cynamonem.

  6. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 19 listopada 2009 Powinnam częściej buszować w takich sklepach ;) lubię takie pierdółki, które jednocześnie są ładne i mają jakieś zastosowanie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 19 listopada 2009 A dziękuję Mirabelko za potwierdzenie mieszania i za "zestaw" ;) Wygrzebałam w sklepie za grosik, no może za dwa grosiki :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 17 listopada 2009 Bardzo fajny przepis :) a z tymi muffinami to jest tak, jak piszesz - generalne założenie jest takie, żeby mieszać byle jak, bo im więcej grudek, tym lepsze ;) A tak poza tym - masz bardzo ładny zestaw kubek + talerzyk :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 17 listopada 2009 Mateuszu właśnie tak. Najogólniej lepiej niedomieszać niż wymieszać za dobrze. Ja po prostu od tak łyżką mieszam.... :D Żadnym mikserem ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 17 listopada 2009 Ciekawy przepis - dodaję do ulubionych i na pewno wypróbuję. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 17 listopada 2009 Muffiny wymyśliłam czytaj. zmodyfikowałam znane przepisy, gdy zimno zaczynało otaczać zaokienny krajobraz i walczyłam z przeziębieniem. Ten bezruch przypomniał też o "zdrowym" odżywianiu więc BEZTŁUSZCZOWO I BEZCUKROWO bo miodek to "dobra" słodycz. A płatki i otręby to niezły wypełniacz żołądkowy no i to samo zdrowie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 17 listopada 2009 Apetycznie wyglądają i sądząc po składnikach są zdrowe. Jednego nie rozumiem: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z "niedokładnym" mieszaniem ciasta na muffiny. Czy chodzi o to, że mają zostać grudki? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń