Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to jogurty ,,typu greckiego"Kto miał możnośc popróbowania oryginalnego na pewno przyzna mi rację...A więc skąd mamy wziąśc jogurt grecki? po prostu zrobic :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Składniki
Mleko i śmietanę podgrzewamy do temp. 43C sprawdzic ! to ważne ! Następnie dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego, dobrze mieszamy i odstawiamy na noc, przykryte w ciepłym nieprzewiewnym miejscu (nie ruszac!).Ponieważ wczoraj nie działało u mnie centralne,garnek z mlekiem zawinęłam w koc i tak pozostawiam do rana.
Następnie wygotowaną ściereczką wyściełamy durszlak, wkładamy ostrożnie nasz jogurt i pozostawiamy na kilka godzin aby odcedzic zbędną ciecz. Gęstośc jogurtu zależy od naszych upodobań, ja lubię dośc gęsty,dlatego też odcedzam dokładnie.Wkładam jogurt do szklanego naczynia i przechowuję w lodowce. Odbieram 3-4 lyzki i pozostawiam na "zaczyn" następnej partii (w zamrażalniku) w ten sposób nie kupuję już jogurtu naturalnego.Własny wyrób jogurtu nie jest pracochłonny potrzebuje tylko czasu aby "dojrzec" a wierzcie mi smak swojskiego wyrobu jest oczywiście nie do pokonania! Ostatnio zrobiłam bez śmietany i też udał się wspaniale...