Do góry

Przekąski Przepis na:

Kacza pierś w pomarańczach

Przekąski

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1891

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 4322

Przystawka dla smakoszy:)

Składniki

  • pierś kacza, 2 sztuki
  • Pomarańcze, 3 sztuki
  • olej
  • majeranek, sól
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki nacinamy bardzo płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, wkładamy do marynaty z soku wyciśniętego z dwóch pomarańczy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

  2. Po wyciągnięciu z marynaty, osuszeniu papierowym ręcznikiem kawałków mięsa, obsmażamy pierś na oleju i podlewamy od czasu do czasu sokiem z marynaty. Tak dusimy przez ok.30-40 minut. Jeżeli sosik będzie szybko wyparowywał, to można uzupełniać go wodą lub sokiem z dodatkowych pomarańczy. Ja osobiście wolę pierś pieczoną w rękawie. Wtedy marynatę wlewam do rękawa, wkładam tam piersi, zawiązuję i tak piekę. Efekt moim zdaniem lepszy, bo mięsko jest bardziej kruche i mokre.

  3. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na półmisku polaną sosem z pieczenia i ozdabiamy plastrami pomarańczy. Sos ma posmak pomarańczy i ja odlewam też troszkę w malutką miseczkę, aby jeszcze można moczyć kawałki mięsa w tym sosie:) Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 12 marca 2012 Ja robię zawsze na oko, sprawdzam co jakiś czas jak wygląda. Ale godzinkę na pewno to trwa:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martek_sz 11 marca 2012 a ile trzeba piec kaczkę w rękawie ? ile stopni ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń