Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacza pierś z sosem żurawinowym

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 1047

Dodano: 10.06.2012

Odsłon: 2582

Kaczki nie trzeba chyba nikomu polecać, w szczególności w tak aksamitnym sosie:)

Składniki

  • 2 piersi kacze
  • konfitura żurawinowa ok.10 łyżek
  • olej
  • majeranek, pieprz i sól
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia i wyklarowania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi nacinamy od strony skórki w szachownicę. Nacieramy przyprawami i odstawiamy (jeśli mamy tyle czasu). Następnie smażymy z obu stron.

  2. Sos przygotowujemy w innym rondelku. Konfiturę, miód, cukier, sok - podgrzewamy i mieszamy, żeby dokładnie wymieszać. Można zagęścić mąką ziemniaczaną:)

  3. Usmażoną pierś kroimy w plasterki i polewamy sosem. Najlepiej smakuje ten zestaw z kluskami:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 czerwca 2012 Same rarytaski dzisiaj serwujesz,następne wykwintne danie i z takim sosem ,pychota.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń