Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20678

Dodano: 22.05.2009

Odsłon: 37781

Wykwintne danie na romantyczną kolację, jak i oryginalny domowy obiad.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzeć piersi kaczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 - 3 godziny.

  2. Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posypać skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.

  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Włożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony na rumiano.

  4. Żaroodporną formę wysmarować łyżką masła. Na dnie ułożyć obsmażone udka. Obłożyć cząstkami jabłek. Podlać bulionem. Posypać wiórkami masła. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 26 kwietnia 2012 Fajne, napewno bardzo smaczne. Ale taką potrawę to tylko jeść i tyć, tyć, tyć..........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń