Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana owocowym farszem

Dania główne

Autor: Iwona222

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano: 31.03.2009

Odsłon: 3064

Bardzo smaczne,efektowne i nie drogie.

Składniki

  • kaczka, 1
  • Przyprawa do kurczaka 25g, 1
  • pieprz,sól,gałka muszkatałowa, 1
  • goździki, 2
  • jabłka, 3
  • śliwek, 30 dag
  • gruszka, 1
  • winogron, 30 dag
  • białego wina, 1/2 szkl.
  • pęczka natki pietruszki, 1/2
  • soku jabłkowego, 1 szkl.
  • olej do smażenia, 1
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę dokładnie obczyścić,opłukać i osuszyć. Wierzch iśrodek skropić winem, odstawić w chłodne miejsce na ok 30 min. Mięso natrzeć pieprzem i solą.Ponownie odstawić na 30 min.Goździki rozetrzeć i dodać trochę gałki muszkatałowej.Jabłka i gruszkę umyć pokroić na małe kawałki.Śliwki dokładnie umyć przekroić na pół,wyjąć pestki,pokroić na niewielkie kawałki.To samo robimy z winogronami.Owoce wymieszać z pozostałym winem i roztartymi przyprawami.Napełnić kaczkę owocowym farszem,skórkę spiąć wykałaczką.Ułożyć na natłuszczonej blasze.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200.Piec ok 1,5 godz.W połowie pieczenia kaczkę podlać jabłkowym sosem i co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem.Przybrać natką. Przepis znajduje się również na stronie http://www.knorr.pl/index.php?page=64&recipe=324 można oddać na niego głos :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń