Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kaczki nie należy do nisko kalorycznych, ale za to jaki wspaniały ma smak! Bardzo popularnym sposobem jest pieczenie kaczki z owocami: jabłkami, pomarańczami czy też z żurawiną. Ja tym razem proponuje przepis na kaczkę po staropolsku pieczoną z ziemniakami i cebulą.
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1068
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 432
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3680
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 191
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1068
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 432
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3680
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 191
Składniki
Kaczkę dokładnie myjemy, usuwamy dokładnie ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy.Wycinamy kuper i szyję, pozostawiając nienaruszoną skórę. Wnętrze kaczki nacieramy dokładnie solą i majerankiem, a zewnątrz tylko solą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, a przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą i wraz z masłem nadziewamy dokładnie kaczkę, nie zapominając o wypełnieniu również skóry po kaczej szyi, którą najpierw spinamy wykałaczkami. Po wypełnieniu nadzieniem zszywamy również otwór po wycięciu kupra.
Układamy kaczkę w głębokiej brytfannie, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wagi kaczki. W moim przypadku było to 1,5 godziny. Pamiętajmy o częstym polewaniu kaczki wytopionym tłuszczem. Stopniowo zwiększamy temperaturę nawet do 220 stopni. Jeżeli wytopi się spora ilość tłuszczu ponownie zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Podajemy podzieloną na cztery części wraz z upieczonymi ziemniakami, z dodatkiem np. mizerii lub ćwikły z chrzanem.