Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka pieczona - klasyczna

Przepis dnia 2009-09-16
Dania główne

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1644

Dodano: 10.08.2009

Odsłon: 44073

Smaczne danie, miła odmiana od popularnego kurczaka. :)

Składniki

  • kaczka (cała lub w kawałkach, jak kto woli), 1 szt
  • pieprz, sól, majeranek, do smaku
  • śliwki suszone (ja daję całą torebkę), ilość wg uznania
  • jabłko (kwaśne), 1 szt
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy, solimy i pieprzymy oraz posypujemy lekko majerankiem. Jesli kaczka jest w całości, jabłko wkładamy do środka. Umieszczamy w brytfance, podlewamy lekko wodą (bez dodatkowego tłuszczu, sama skóra jest dość tłusta). Jeśli kaczka jest w kawałkach, oczywiście wkładamy ją skórą do dołu. Pieczemy około godziny, co jakiś czas obracając i podlewając, najpierw wodą, potem powstałym sosem, w temperaturze 180-190 stopni.

  2. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, odwracamy skórką do góry, wrzucami śliwki i pieczemy jeszcze ok 20 min, aby mięso się zrumieniło, a śliwki nasączyły sosem i oddały aromaty. Smacznego!

  3. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od porcji mięsa. Należy zaobserwować, by było miękkie i przyrumienione z wierzchu. :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 17 marca 2010 Nie wiem skąd pochodzisz, ale na Kaszubach tak właśnie przygotowuje sie kaczkę. Zresztą nie tylko, zajrzałam do Kuchni Polskiej i jest tam podobny przepis. A z pomarańczami klasycznie robią Chińczycy... Ps. Jabłko jest, jeśli nie zauważyłaś.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń